Cloudy

1°C

Helsinki

Cloudy

Finland in de winter

Finland winterWinter in Finland. Ondanks de voorspelbare kou en lange nachten is er 's winters veel leuks te beleven in Finland.

 

 

 

Wintertemperatuur in Finland

In de eerste wintermaanden wordt het zuidwesten van Finland nog enigszins beschermd tegen de winterse kou door het relatief warme water van de Botnische Golf en de Golf van Finland. Maar in de loop van januari verandert de zee in een grote ijsvlakte, waardoor dit effect verdwijnt en temperaturen kunnen dan dalen tot -30° C in het zuiden en zelfs -45° C in Lapland. Het sneeuwseizoen in het noorden van Finland begint in november en duurt in ieder geval tot mei. In het binnenland van zuid- en midden Finland valt de eerste sneeuw vroeg in december en blijft liggen tot eind maart.

Uren daglicht in Finland

Naarmate u verder naar het noorden gaat, wordt het aantal uren daglicht naar de kortste dag toe steeds kleiner. Boven de poolcirkel komt de zon dan gedurende enige tijd helemaal niet meer op. Het idee dat het dan 24 uur donker is, is onjuist. Boven de zuidelijke hemel is het rond het middaguur echt een beetje licht. De lange heldere nachten zorgen voor gunstige omstandigheden om hier het spectaculaire Noorderlicht te zien.

Aanbieders van reizen naar het Noorderlicht in Finland

Droge kou in Finland

Gegeven de donkere en koude omstandigheden lijkt het al gauw zo, dat veel buitenactiviteiten niet meer mogelijk zijn tijdens de Finse winter. Niets blijkt echter minder waar. Zelfs als de thermometer overdag -20° C aangeeft, het voelt niet zo koud als je zou denken. Het droge landklimaat zorgt hier namelijk voor een veel dragelijker koudebeleving dan bij de vochtige kou die in west-Europa gebruikelijk is. Natuurlijk moet u zich wel warm aankleden, waarbij thermo ondergoed en gevoerde laarzen goede diensten bewijzen. Zeker als u uw vakantie wat later in het seizoen plant dan anders, valt er veel te genieten in het winterse Finland. Niet in de laatste plaats omdat het landschap er in de zon door de massale hoeveelheden sneeuw betoverend mooi uitziet.

Wintersport in Finland

Langlaufen, met name de cross country variant, is bij de Finnen bijzonder populair en kan overal in het land beoefend worden. Fins Lapland is bergachtiger dan het zuiden en beschikt over populaire wintersportcentra die alles te bieden hebben om het ook de meest verwende skiliefhebber naar de zin te maken. Het beste seizoen begint hier in februari en duurt tot mei. U kunt dan genieten van lange dagen, terwijl de zon al behoorlijk warm is. Zie voor details onze pagina's Wintersport Finland en Skigebieden Lapland.

Activiteiten in Finland tijdens de winter

Behalve skiën kunt u een honden- of rendiersledetocht of sneeuwscootersafari maken, of gaan ijsvissen. De laatste jaren is dit gebied door de touroperators ontdekt, waardoor er nu een behoorlijk aanbod is van reizen, inclusief comfortabele vliegverbindingen. Zie voor meer informatie op deze website de pagina’s Noorderlicht Lapland en Rondreis Lapland. Echt uniek in Finland is een dagje ijsbreken en ijszwemmen met de ijsbreker Sampo vanuit Kemi.

Aanbieders van wintersportreizen naar Finland

Reisgids Finland

Reisgids Finland