Cloudy

1°C

Helsinki

Cloudy

Temperatuur Finland

Temperatuur Finland

Temperaturen in Finland variëren gedurende het jaar aanzienlijk en -30 graden in de winter en 30 graden in de zomer zijn niet ongewoon!

 

 

 

Finland ligt heel noordelijk tussen de 60ᵒ en 70ᵒ breedtegraad, maar de winters zijn aanzienlijk milder vergeleken met andere streken op dezelfde breedtegraad. Het voorjaar met het jonge groen en de herfst met de prachtige kleuren vormen de overgang naar de zomer en winter.

Middernachtzon Finland

Noord-Finland ligt in het land van de Middernachtszon en gedurende een gedeelte van de zomer is er onafgebroken daglicht. Tijdens die periode van zo’n 2.5 maand blijft de zon onafgebroken boven de horizon. In het midden van de zomer is er zelfs ongeveer 19 uur daglicht. De zomers in het noorden zijn kort, maar tijdens deze twee tot drie maanden kunnen hittegolven optreden waarbij het kwik boven 25 graden komt.

Poolnacht Finland

Februari is de koudste maand en laat gemiddelde temperaturen zien tussen -22ᵒC en -3ᵒC. In januari en februari ligt er altijd sneeuw in noord en oost Finland. Het begint al te sneeuwen in november en dat duurt tot mei. Boven de Poolcirkel komt de zon een maand lang niet boven de horizon. In Lapland zijn de koudste temperaturen tussen -45ᵒC tot -50ᵒC. In Oost Finland liggen de temperaturen tussen -35 en -45 graden. In de kustgebieden en op de eilanden zijn de temperaturen tussen -25 en -35 graden. De laagste temperatuur in Helsinki was -34.3 graden in 1987. In 1999 is de laagste temperatuur gemeten in Kitillä, -51.5 graden.

Zomer Finland

Het zomerweer in Finland is heel wisselvallig. Vanaf eind juni tot half augustus liggen de temperaturen tussen 20 en 23 gradeb. Zelfs in Lapland stijgt het kwik dan tot boven 20 gradeb. De hoogste zomertemperatuur ooit gemeten in Finland was in 2010 in Liperi, 37.2 graden. De gemiddelde temperatuur in juli in Helsinki is 17 graden.

Klimaatsverandering

De aarde is langzaam aan het opwarmen en dat is ook te merken in Finland. In 1999 zijn er 22 dagen geweest met een temperatuur hoger dan 25 graden, in augustus 2002 waren het er 26 en in 2003 waren het er 27. De dagen met temperaturen boven 25 graden komen steeds vaker voor. Er wordt ook verwacht dat de periodes van warm zomerweer zonder regen ook zullen toenemen. Het jaar 1998 was de laatste koele zomer in Finland in de afgelopen decennia.

Reisgids Finland

Reisgids Finland