Cloudy

1°C

Helsinki

Cloudy

Klimaat Finland

Klimaat Finland

Klimaat van Finland toont zowel de maritieme en continentale kenmerken.

 

 

 

 

Klimaat van Finland is het zogenaamde intermediaire klimaat, een combinatie van kenmerken van zowel een zee- en een continentaalklimaat. Het weer in Finland is sterk afhankelijk van de heersende windrichting en hoe de  lage- en hoge drukgebieden, zijn gelegen. Finland is gelegen in de zone van de heersende westenwinden op een gemiddelde breedte waar de tropische en polaire luchtmassa's elkaar ontmoeten en waar weertypen snel variëren, vooral in de winter.

Neerslag Finland

De jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Finland varieert tussen de 500 en 650 millimeter. Lapland heeft de minste neerslag, terwijl in het binnenland, in de gebieden in de zuidelijke en centrale delen van het land de meeste stortbuien voorkomen. In de lente maanden zien we de minste neerslag, terwijl de hoeveelheid neerslag stijgt als we meer richting de zomer gaan, waardoor juli en augustus meestal de meest regenachtige maanden van het jaar zijn. In het najaar beginnen de neerslaghoeveelheden weer te dalen, maar dagen met neerslag komen vaker voor in de herfst en winter. Meestal is het aantal dagen met neerslag per maand is het laagst in de zomer, maar de dagelijkse neerslaghoeveelheden zijn het hoogst in de zomer.

Sneeuw Finland

In Midden- en Noord- Lapland duurt de winter meestal ongeveer zeven maanden, en sneeuw op de grond blijft zeker meer dan zes maanden per jaar liggen. Het aantal dagen met sneeuwbedekking neemt geleidelijk af naar het zuiden en het zuidwesten. Aan de zuidwestelijke kust is het landschap bedekt met sneeuw voor gemiddeld 3 tot 4 maanden per jaar. De sneeuw is het dikst in de late winter, meestal in maart, maar in Lapland pas in april. Al vrij snel daarna begint de sneeuw te smelten. Het sneeuwpak  is dikste in Lapland, meer dan 150 cm, maar in de zuidelijke delen van het land is de sneeuw ook meer dan een meter diep geweest tijdens de meest sneeuwzekere winters.

Bewolking en zon Finland

Zonnigste gebieden van Finland zijn de zuidwestelijke zee- en kustgebieden met een gemiddeld aantal zonuren per jaar van 1900. Het aantal uren zonneschijn neemt geleidelijk af in de richting van het binnenland en de noordelijke gebieden. Het oostelijke deel van Lapland heeft de minste zonneschijn, zo'n 1300 uur per jaar. De bewolking is overvloedig aanwezig in Finland, met name in de herfst en winter. Het aantal bewolkte dagen met ten minste 80 % van de hemel bedekt met wolken is meestal hoger per maand dan die van dagen met heldere hemel ( ten hoogste 20 % van de hemel bedekt door wolken ) of gedeeltelijk bewolkte dagen. Het aantal dagen met heldere hemel is het hoogst in mei en juni en het laagst in november en december.

Reisgids Finland

Reisgids Finland