Cloudy

1°C

Helsinki

Cloudy

Meren Finland

Meren FinlandMeren Finland, een gebied met een oppervlakte van ruwweg 400 x 400km in het zuid-oosten van Finland bestaat vooral uit meren en eilanden.

 

 

 

Ontstaan

Het ontstaan van dit unieke gebied is een direct gevolg van de laatste grote ijstijd. Het in zuidelijke richting bewegende kilometersdikke ijs stuwde enorme hoeveelheden grond en stenen op. Bij het smelten van het ijs bleef dit materiaal achter in de vorm van de Salpausselkä heuvelrug. Deze strekt zich ruwweg parallel aan de zuidkust van west naar oost over het gehele land uit en is tot 70m hoog. De neerslag die ten noorden van deze heuvelrug viel, kon daardoor slecht afwateren, met het ontstaan van het merenlandschap tot gevolg. In z'n soort is het het grootste in Europa.

Land van de duizend meren

Het is dit gebied waaraan Finland z’n bijnaam “land van de duizend meren” dankt. In werkelijkheid is het aantal veel groter: bijna 190.000. Grote en kleine meren met daarin duizenden eilanden en eilandjes vormen een uitgestrekt stelsel van onderling verbonden waterwegen. In het verleden was het water daardoor de voor de hand liggende transportmogelijkheid. Nederzettingen ontstonden op schiereilanden en landtongen waar waterwegen elkaar kruisten. Hoewel de meeste plaatsen tegenwoordig over de weg bereikbaar zijn, zijn rust en ongerepte natuur tot op de dag van vandaag de belangrijkste kenmerken van dit unieke gebied.

Meren Finland - PuijoWat is er te doen

Zeker in de zomer biedt het gebied een ideale omgeving aan wie houdt van varen, zwemmen en vissen. Maar neem gepaste voorzorgsmaatrgelen: in de zomermaanden komen muggen hier in onvoorstelbare aantallen voor. De leukste manier om een goede indruk van de omgeving te krijgen is ongetwijfeld met het oude passagiersschip de Puijo. Het bevaart de Heinävesi waterroute tussen Kuopio en Savonlinna over meren, langs eilanden en door nauwe doorgangen en kanaaltjes. De tocht duurt 10,5 uur, zodat de ene dag heen wordt gevaren en de volgende dag terug. Er worden diverse arrangementen aangeboden, ook om te overnachten. Het Kolovesi National Park ten noorden van Savonlinna beslaat een deel van het enorme Saimaameer en heeft rotsformaties die tot 40m uit het water oprijzen. Hier kunt u terecht voor begeleide tochten per kayak of kano, waarbij u kans maakt de zeldzame geringde Saimaa zeehond of de otter te spotten. In het park zijn op de Ukonvuori heuvel rotstekeningen uit de steentijd te zien.

Bezienswaardigheden

In Heinävesi staat het New Valamo klooster, het enige orthodoxe klooster in de noordse landen. U kunt er ikonen bekijken, maar ook workshops volgen en zelfs overnachten. In Kerimaki staat de grootste houten kerk ter wereld. Het gebouw biedt plaats aan ruim drieduizend kerkgangers. Er wordt gezegd dat waar de architect centimeters had bedoeld, de aannemer het in inches heeft uitgevoerd. De bekendste bezienswaardigheid van het merengebied is de middeleeuwse waterburcht Olavinlinna in Savonlinna, gebouwd door de Zweedse ridder Erik Axelsson. Het kasteel is het decor voor het jaarlijkse muziekfestival dat in de zomer plaats vindt.

Reisgids Finland

Reisgids Finland