Cloudy

1°C

Helsinki

Cloudy

Åland

AlandDe Åland eilanden tussen Zweden en Finland vormen een wereld op zich vol verrassingen.

 

 

 

 

Autonoom bestuur op de Åland eilanden

Deze archipel vormt een autonoom gebied binnen Finland waar Zweeds de voertaal is. Het heeft z'n eigen vlag, eigen postzegels en eigen kentekenplaten. Van de meer dan 6500 eilanden zijn er 65 bewoond. Het bezit van de eilandengroep vormde in het verleden regelmatig aanleiding tot strijd tussen Zweden, Finland en Rusland maar tegenwoordig is het een vredig en gedemilitariseerd gebied.  

Aland - BotenMariehamn

De hoofdstad Mariehamn telt 11.000 inwoners. Het wordt wel "de stad met de duizend lindebomen" genoemd. Het is een kleine gezellige plaats met veel hotels, restaurants en café's. Bij Zweden en Finnen is het geliefd voor een korte vakantie. Toerisme is daardoor de belangrijkste bron van inkomsten. Lage belastingtarieven op tabak en alcohol vormen een effectieve stimulans om bezoekers aan te trekken. Het hele jaar door zijn er culturele activiteiten. De scheepvaart speelde in het verleden een grote rol in de economie van de eilanden. U kunt er alles over te weten komen door het Åland Maritiem Museum en het museumschip de Pommern te bezoeken. In het Zeekwartier moet u zijn voor oude schepen en het ambacht van het scheepsbouwen.

Vervoer van en naar de Åland eilanden

Vliegtuigen en veerboten verzorgen de verbindingen met het vaste land. Vliegen is mogelijk uit Zweden  vanaf Stockholm-Arlanda en uit Finland vanaf Helsinki en Turku-Åbo. De meeste veerboten hebben hun terminal in Mariehamn, maar voor Silja Line en Viking Line is dat in Långnäs, 30km verderop. Veerboten uit Finland vertrekken uit Turku. De vaartijd bedraagt 5 uur. In Zweden kunt u vertrekken uit Stockholm (zes uur vaartijd), Grisslehamn of Kapellskär (2-2,5 uur). Vanuit Finland bestaat ook de mogelijkheid om met een combinatie van kleinere veerboten een soort island-hopping te doen waarbij u uiteindelijk in Mariehamn uitkomt. Zie voor details over de routes de website www.alandstrafiken.ax.

Aland - LandschapNatuur op de Åland eilanden

Duizenden eilanden, ruwe kusten, glad gesteente, weelderig bos, weiden en door de wind vervormde dennenbomen. Het Åland landschap herbergt vele fascinerende soorten natuur en de nabijheid van de zee is goed merkbaar. Het karakteristieke rode graniet is bijna overal zichtbaar in het landschap, maar vooral langs de kust en op de scheren. Deze steensoort wordt veel gebruikt voor bestrating in Åland en dit betekent dat zowel onverharde wegen als asfaltwegen een roodachtige tint hebben.

Wat is er te doen op de Åland eilanden

Tussen de eilanden kunt u heel goed zeilen, maar nog beter kanoën. Voor kanoërs is dit echt een eldorado, waar u simpelweg kunt verdwijnen in een wereld van ontelbare onbewoonde eilandjes, inhammen en strandjes. Met veel scheepswrakken en helder water is Åland een duikersparadijs. Met zoveel water is vissen vanzelfsprekend populair. Door de vele uren zon in de zomer is zwemmen in buitenwater mogelijk. Ook kunt u er prima terecht om te fietsen, wandelen, paardrijden en golfen. In Mariehamn kunt u leuk uitgaan en winkelen.

Reisgids Finland

Reisgids Finland