Cloudy

1°C

Helsinki

Cloudy

Waar ligt Lapland?

Fins Lapland

Woorden schieten tekort om te beschrijven hoe mooi Lapland is. Dit stukje Finland is boordevol natuur, cultuur, bergen en meren, de Middernachtzon en het Noorderlicht, flora en fauna en natuurlijk het inheemse Sami volk.

 

 

Ligging

Lapland is geen afgebakend gebied, het is het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden en Finland, en een deel Rusland. Het gebied waar de rendieren leven.

Provincie Lapland

Lapland ligt in het Poolgebied van Finland en wordt begrensd door de Golf van Bothnia, Zweden, Noorwegen en Rusland. Lapland beslaat een derde van het Finse grondgebied en heeft ruim 180.000 inwoners. De hoofdstad Rovaniemi ligt net buiten de Poolcirkel. Het rendier is het symbool van Lapland en de echte Kerstman woont natuurlijk in Lapland.

Natuur in Lapland

Lapland is een ‘magisch’ natuurgebied. In de volksverhalen van de Sami draait alles om de alomtegenwoordige natuur. In Lapland kunt u de stilte met al uw zintuigen ervaren en in het weidse landschap zult u zich bewust zijn van slechts uw ademhaling en het geknars van uw schoenen op het ijs. In Lapland wordt het leven bepaald door de seizoenen.

Zomer in Lapland

In de zomer barsten de knoppen open en het is een kleurenspektakel van jewelste. Dankzij de Middernachtzon is er ook 24 uur licht. Tijdens de ‘Nachtloze Nachten’ kunt u lekker gaan wandelen, bergframbozen plukken, vissen, een trektocht maken van hut naar hut, logeren in een huisje aan een van de vele meren, uitgaan in Rovaniemi, een eiland bezoeken en zelfs een rondje golf spelen. Ontspanning genoeg en u zult de rust voelen tot in het diepste van uw ziel. Waarom zou u nu slapen? Er is teveel te beleven.

Winter in Lapland

Lapland is de aangewezen bestemming voor liefhebbers van de Europese winter. Tijdens de donkere wintermaanden kunt u genieten van de skigebieden, de prachtige luchten, rendieren en huskies, iglo’s, en natuurlijk de Kerstman. In de winter ligt Lapland onder een dik pak sneeuw en het uitgestrekte bevroren landschap biedt ongekende mogelijkheden voor wandelen, vissen, avontuurlijke trektochten en wintersportactiviteiten. De belangrijkste skicentra Levi, Ylläs, Rovaniemi en Ruka hebben een ontspannen sfeer, zijn zeer gezinsvriendelijk, geschikt voor alle leeftijden en voor beginnende en ervaren skiërs. Diverse natuurreservaten met blokhutten en wandelpaden zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Als de meren bevroren zijn kunt u door een ijswak vissen op snoek, baars en forel.

De inheemse bevolking van Lapland

De Sami zijn het inheemse volk van Lapland en wonen verspreid over Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland. Het hele gebied waar de Sami wonen heet ‘Sapmi’. In Finland wonen er ongeveer 10.000 Sami en in het Artikum Museum in Rovaniemi kunt u leren over hun kultuur, gewoonten, talen, traditionele beroepen en kostuums.

Reisgids Finland

Reisgids Finland